Arbetet med O quam cito transit gloria mundi tog ett oväntat skutt framåt när jag på Slöjddetaljer av alla ställen hittade en bok om kalligrafi som kändes vettig. Tidigare har jag hittat mina stilar på nätet eller i billiga häften.

Kalligrafibibeln som den heter har givit mig nog med uppslag för att dels veta hur jag skall gå tillväga när jag förgyller (jag skall bygga mitt eget gesso, det enda jag egentligen behöver är fisklim), och dels givit mig en stil som jag gillar. Beneventansk stil är det jag satsar på. Hade kunnat tänka mig att använda insulär stil också, men den var lite knepigare för min naturliga handställning när jag skriver.

Jag har också hittat ett stift som fungerar, ett 1.5 som ger ungefär samma bredd som min rotringpenna som jag hade tänkt att använda till att börja med, men som visade sig ha blivit lite igensatt av att den inte använts på ett tag. Jag jobbar på att lösa upp alla proppar. Jag kommer att skriva med Windsor & Newtons kalligrafibläck. Just nu står valet mellan sepia eller svart, men jag tror jag kör på sepia. Illumineringarna blir Windsor & Newton akvarellfärger och 18 karats bladguld. Jag fick ett vackert guldbläck nu i jul av underbara Lova, men jag vet inte hur det skulle se ut. Jag tror jag föredrar den något blankare versionen av guld som vanligtvis enbart går att uppnå med bladguld eller slagmetall.

Det som egentligen är spännande i det hela och det som speldesignern i mig gläds åt är så klart att jag återigen får sätta tänderna i ett enkelt men elegant system. Det är inte klart än, och lär kanske inte bli färdigt den första tiden, men jag har i alla fall utkristalliserat en rad olika element i mekaniken som jag tror kommer att fungera när jag faktiskt sätter mig ner och skriver rollspelet. Kom ihåg att det här är ett rollspel som kommer att bli handskrivet, illuminerat och bundet för hand. Inga halvmesyrer här inte. I februari har jag kikat på en bokbindarkurs som skall hjälpa mig att binda samman boken. Jag hoppas att jag kan skriva på lösa ark som jag sedan sammanfogar, men jag är långt ifrån en expert så vi får se hur det går.

En annan inspirationskälla är den gudomliga Book of Kells som jag faktiskt har till min iPad, tro det eller ej. Det är ett oerhört vackert illuminerat manuskript. Jag kommer nog inte att vara lika elegant i mina illumineringar, men det är definitivt åt det hållet jag vill gå. Tjocka bårder, försättsblad med änglar och människor som ber.

Det värsta med att ha den här idén i bakhuvudet är att jag vill göra den. Jag tror det kommer att bli ett bra rollspel.