Offerkoftan!

Jag upptäckte häromdagen att jag har ett “fan” på JÄIF- sektionen av feminetik. Jag hänger inte där längre, diskussionerna där går bara runt i cirklar, men som sagt, jag såg att jag blev citerad ifrån artikeln i DN.

Citatet och den ganska långtgående slutsatsen av citatet nedan:

Escapist sa:
Jag har aldrig sett någon feminist argumentera om det som ett problem. Feministers kritik av andras spel är att de innehåller sexism och misogyni. De vill inte hindra män från att spela.

(undrande lade in det här citatet som svar)
DN sa:
– Jag tror på att skapa en större bredd med spel som passar fler målgrupper. Det är svårt att få tjejer intresserade om de inte känner sig välkomna, till exempel när de inte har möjlighet att spela karaktärer av sitt eget kön. Och det i sin tur gör det svårt för de tjejer som redan är intresserade av att ta sig in, förklarar hon.

Escapist sa:
Vem hävdar att existens av fotbollsspel diskriminerar dem? Jag har sett att den totala dominanser av typiskt manliga sporter och intressen i spel har kritiserats, men det är en annan sak.

Undrande sa:
Det är ju vad feminister hävdar. Se till exempel artikeln i DN. Det är tydligen synd om kvinnor att det finns så få karaktärer av kvinnligt kön.

Escapist sa:
Zynga, skaparen av Farmville, har en omsättning på runt en miljon dollar om dagen. Så du har helt rätt. Vi försöker göra andra företag uppmärksamma på den här potentialen.

Undrande sa:
Vad bra, jag är fullkomligt övertygad om att de andra företagen har lagt märke till zynga och har gjort bedömningen att det inte är värt risken att ge sig in i branschen.

Citatet – att jag tror på att skapa en större bredd med spel som når en större målgrupp – togs av signaturen undrande att betyda att jag vill stänga ute män från spel och att jag “tycker synd” om oss kvinnor för att det är så få kvinnliga spelarpersoner i spelen.

Undrande påstår också att “företagen lagt märke till Zynga och gjort bedömningen att det inte är värt risken”, och det är ungefär så långt från sanningen man kan komma. Det är istället många företag som lägger om sin utveckling mot sociala spel. Men det är inte det jag tänkte prata om, även om det öppnar för en intressant diskussion om sociala spel eller kanske om hur allmänheten uppfattar sociala spel.

Reaktionen att jag vill förbjuda eller censurera är en ganska vanlig reaktion, till och med ifrån de som tolkat det jag skriver välvilligt. Resultatet IMHOär att anti-feminister, eller kanske sexister, blir de som sitter där med offerkoftan på sig. Det är tråkigt att ett förändringsarbete som kan leda till en bredare målgrupp – inte bara bland kvinnor utan även bland män – ses som så hotfullt att en önskan om ett bredare utbud ses som ett upprop till censur och uteslutande.

Är det hotet mot den allerstädes spökande traditionen som upprör, kanske? Eller att kvinnors röster hörs och att det de har att säga bemöts av rädsla och påhopp?

Men det har inte så stor betydelse vad jag skriver eller säger. Det märks inte minst på undrande som får mitt upprop om mångfald att låta som en sovjetisk censurbyrå.

Om allt som sägs i debatten blir så förvrängt, hur skall vi då någonsin kunna tala med varandra.