Det här är en sådan där lat post där jag istället för att resonera på egen hand länkar vidare till andra bra människor som får göra det åt mig.

Jag börjar med att embedda något som knappt är en nyhet längre. Anita Sarkeesians första del i Tropes vs Women in videogames. Den handlar om damsel in distressfenomenet.


“Mario! Heeelp!”

Som bekant fick Sarkeesian ta ganska mycket skit för att hon ens ville göra den här serien, även om det för de som skänkte pengar på Kickstarter var frivilligt. Tydligen var det hotfullt. Sarkeesian själv pratar om det på TEDxWomen. Hon var också på GDC och höll ett prat om datorspel, men jag vet faktiskt inte om det är tillgängligt för allmänheten eller om det ligger i GDC Vault.

Rock, Paper, Shotgun skrev nyligen om sexismen inom spelbranschen i en intressant artikel, där författaren uppmuntrar män att agera. Vissa män lyssnar bara när en annan man pratar, dessvärre. Men i artikeln finns många bra skäl till varför man som man skall säga ifrån när det gäller sexism i spel. Snart kanske vi kan öppna dörren för en bredare acceptans av män som inte beter sig som den stora starka tysta hjälten i spel också, vem vet.

Thomas Arnroth påstår på Fragzone att “striden”* redan är över, att spelbranschen måste ge vika för den lavin av köpstarka kvinnor som börjar inta spelkulturen. För min del kan jag förvisso se att vinden har vänt en smula, men än så länge måste vi fortfarande slåss med jättarna, det vill säga utvecklare och förlag som inte ser möjligheter i något annat än samma gamla recept som de alltid använt för att skapa spel.

Själv försöker jag hitta ett sätt att resonera och prata på som inte omedelbart avfärdas som jidder. Lyckligtvis är det fler som hejar på mig än som inte gör det. Jag är priviligierad över att ha en plattform och en publik som lyssnar. Som kvinna i spelbranschen har jag fördelen att vara synlig. Även om det ibland är en nackdel så har jag försökt vända det till en fördel. En fördel för mig är till exempel att jag har blivit ombedd att prata både på Södertörns högskola och på Gotland Game Conference 2013 (Gotland är inte helt spikat än). Det är förvisso inte GDC eller Nordic Game, men det är gott nog för mig.
_________________________
* Strid… Får mig att tänka i banorna män vs kvinnor när det i själva verket inte borde vara ett inbördeskrig utan en gemensam satsning. Det är inte bara kvinnor som vinner på att spelkulturen blir lite mer öppen och accepterande.