Recensionen publicerades ursprungligen i speltidningen Fenix nr 5, 2010.

The Esoterrorists, Pelgrane Press

The Esoterrorists, Pelgrane Press

The Esoterror Factbook är en snygg, välskriven och trevlig “faktabok” om Ordo Veritatis och Esoterroristerna, anpassad både till spelledare och spelare. Om jag använder sig av dagligt tal så skulle jag kalla det för en kampanjbok, eftersom det är den typen av information som finns i boken.

Esoterror Factbook innehåller inte bara fakta om Esoterroristerna, utan även spännande information om Ordo Veritatis metodik. Den första delen i boken, Operations Manual, går igenom det rollpersonerna får lov att känna till om organisationen och hur den hanterar olika situationer som kan uppkomma, bland annat lite mer information om “veil-outs” som handlar om att täcka upp och täcka över händelser som kan räknas till det mer ockulta.

Det finns också ett avsnitt som heter Special Suppression Forces. Special Suppression Forces skickas ut när monstren blir lite för stora och det krävs extra eldkraft. Valfriheten är bra, men är det verkligen Gumshoe om man måste dra vapen stup i kvarten?

Kapitlet som heter the Enemy är det jag kastade mig över först, eftersom det innehåller mer material om fienden och deras metoder. Här finns både misstänkta Esoterrorceller som går att använda rakt av i spel och en rad trevliga spelledarpersoner som blir utmärkta antagonister. Det är nästan såpass att det går att spelleda med en gång genom att använda den här informationen som grund. Det jag uppskattar extra mycket är ett avsnitt som heter Psychographics som går igenom de motiv Esoterroristerna har för sin förstörelselusta. Jag måste personligen förstå varför en fiende är “ond” innan jag kan godta den.

Utöver de här utmärkta tilläggen till Esoterrorists, så finns också ett kapitel som handlar om oberoende aktörer i spelvärlden, samt ett kapitel om spökhus (mums!) och en helt suverän genomgång av tips som återigen visar att Laws är en mästare på att hantera spellederikonsten.

Esoterror Factbook är den bok jag skulle köpa som komplement till grundboken, eftersom mycket av det jag undrat över finns beskrivet här.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,