Som utlovat presenterar Jessica Källman 10-Gruppen lite närmare här i en gästblogg på discordia. Läs, njut, kommentera och delta!

Mitt namn är Jessica Källman och jag har bland annat jobbat som producent på spelföretaget Southend Interactive. På Nordic Game 2010 bjöd Spelplan-ASGD in till ett möte om jämställdhetsfrågor. Jag var en av få som var där och lyssnade. Främst var jag där för att ta reda på vilket arbete som planeras av Spelplan-ASGD och deras medlemsorganisationer. Mitt intryck efter en timmes diskussioner var att det inte finns någon plan och inte heller några klart avsatta resurser till arbetet. Något som jag tycker är trist eftersom det för mig är en självklarhet att ett seriöst arbete kräver att någon upprättar en preliminär plan och beslutar sig för vilken budget som ska avsättas. Under mötet kom det fram många bra tips och råd, men för att de ska ha en chans att omsättas i praktiken tror jag de flesta av dem kräver personal och pengar. Vem det är som ska betala för jämställdhetsarbetet och ta huvudansvaret för det, är än så länge oklart.

Mitt förslag på en konkret åtgärd och något som jag inte tror kostar alltför mycket för Spelplan-ASGD, är att de hjälper till att starta igång nätverksgrupper. Genom att skapa utrymme för nätverkande och för diskussioner kring jämställdhet, ökar medvetenheten kring vad var och en personligen kan göra. De få tjejer som finns på spelföretagen och spelutbildningarna får även tillfälle att bredda sitt kontaktnät och hitta förebilder, tjejer som killar.

För att ta reda på hur intresset för nätverksmöten ser ut har jag valt att vara huvudarrangör för det första, i förhoppningsvis en lång rad av möten. Forumet som finns upplagd på discordia kommer bland annat fungera som hem för diskussioner och information kring nätverksmötena. I dagsläget kalls nätverket för 10 Gruppen (med olika stavningsvarianter). Gå gärna in på forumet och hjälp mig med alternativa namnförslag för nätverket och idéer inför framtida nätverksträffar!

Dataspelbranschens 10 Grupp är ett nätverk för både män och kvinnor vars syfte är att verka för ett aktivt jämställdhetsarbete samt stärka kvinnornas position i dataspelbranschen. 10 står för 2010 och för att kvinnorna just nu beräknas till 10 procent.

Inbjudan till nätverksmöte i Malmö!
Jag och Sara Ponnert är mycket stolta över att bjuda in alla intresserade till ett nätverksmöte i Malmö fredagen den 11 juni klockan 18.00 till 21.00, Kalendergatan 9! Vi vill ge tjejer och killar i spelbranschen en chans att lära känna varandra, utöka sitt kontaktnät och delta i intressanta diskussioner kring jämställdhet, spelbranschen och spelutveckling. Träffen fokuserar på tjejerna i branschen, men även killar är varmt välkomna. Vi hoppas att ni vill komma och ser fram emot en spännande kväll. Huvudtemat för kvällen handlar om konsten att nätverka och dess fördelar.

Meddela ert deltagande på discordias forum så snart som möjligt!

Om någon av er vill ställa upp och föreläsa kort om era egna erfarenheter av spelbranschen, nätverk och nätverkande, är det mycket uppskattat. Meddela detta på forumet, föreläsningen behöver inte vara mer än 10-15 minuter.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,