I april fick jag sju kilo rollspel skickat på posten till mig ifrån spelkonventet GothCon. Jag har recenserat en del av de sju kilona i speltidningen Fenix, dock icke Mord till middagen. Eftersom jag har många åsikter hela tiden tänkte jag att det var läge att dela med mig av alla mina åsikter här. För sådan är jag.

Mord till middagen består av fyra delar. I varje mordmysterie finns fyra häften och instruktioner för hur mordet skall spelas och vilka scener som finns med i mordgåtan.

Iskallt uppdrag utspelar sig på Sydpolen där en grupp forskare samlats. En av dem hittas död (surprise!) i vad som först verkar vara en olycka, men som sedan visar sig vara ett mord. Som äventyr betraktat är Iskallt uppdrag en riktigt trevlig upplevelse, och jag som rollperson/ spelare får lov att uppleva en rad trevliga scener och intriger. Det är i stora drag en dokusåpa på Sydpolen med mord inblandat. Hur kan det gå fel?

Tyvärr är svaret på den frågan instruktionerna som följer med mordysterierna. Erfarna rollspelare eller lajvare kommer inte ha några som helst problem att hantera formatet. Det mesta går att klura ut om man har ett par äventyr i ryggsäcken. Nybörjare lär dock få det lite knepigt, och eftersom det enligt baksidan bara är att plocka upp och spela så känner jag mig tvungen att anmärka på det.

Jag hade gärna fått ett svar på om hela häftet skall läsas, hur man bryter en scen, en lista över alla scener med åtminstone en rubrik (som inte alls behöver avslöja något, bara ge en uppfattning om hur långt äventyret är och hur många scener det är) och lite mer på fötterna när det handlar om hur jag som spelare får fram de viktigaste ledtrådarna min rollperson bidrar med. Det är trots allt en mordgåta. Det är viktigt att det jag måste förmedla förmedlas.

Jag gillar formatet på mordgåtorna. Det är enkelt och går att spela fler än en gång om en är lite försiktig med materialet (eller kopierar namnskyltarna). Det finns till och med omspelarvärde i mordgåtorna eftersom olika grupper lär spela på olika sätt.

Som konstruktör skulle jag dock ta en extra titt på hur instruktionerna till mordmiddagen kan stöttas upp lite mer, i synnerhet om det faktiskt handlar om en gåta som skall spelas av en nybörjare.

Som spelutvecklare har jag lärt mig att det aldrig går att vara tydlig nog när det handlar om hjälptexter.