Det är dags för en kritisk rant igen. Den här gången gäller det något som ligger mig varmt om hjärtat på många plan.

Så här står det i Sveroks (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund) stadgar:

Förbundets syfte är att genom organiserad kultur- och fritidsverksamhet främja intresset för sällskapsspel som social verksamhet, med tonvikt på roll- och konfliktspel

Anledningen till att jag tar upp det är för att det i dagarna kom ut ett nytt nummer av Signaler, som är förbundets tidning. I den fanns det en lång artikel om hur rollspel håller på att dö ut. Jag säger lång, men egentligen var den inte särskilt ingående. Det kanske beror på att tidningen Signaler gått från att vara en relativt hyfsad förbundstidning till ett 30-sidigt häfte i halvformat med taskigt bildmaterial som inte ger mig mer än signaler om att det här är något jag kan slänga i papperskorgen med en gång.

Jag har varit återhållsam i min kritik mot tidningen, eftersom jag var med och lade ett bud på upphandlingen. Kritik riktad mot tidningen var jag rädd skulle tas som obefogad avund.

Nu kan jag dock inte hålla käften längre.

Förklara det här för mig Sverok:
Hur fan kan ni som förbund låta er förbundstidning gå ut och dödförklara rollspelshobbyn, samtidigt som samtliga andra spelformer är hållna bakom ryggen och uppmuntrade (åtminstone i artikelformat)?

Jag bara undrar. Särskilt när syftet med Sverok säger så tydligt att det är till för att främja intresset för rollspel? Nu vet jag iofs att Signaler inte når så långt. I mitt hem når den som mest till köksbordet innan den åker i papperskorgen (och ja, jag talar i affekt), men seriöst, så här får det inte gå till. Det FÅR det inte.

Det är särskilt intressant att rollspel i Sverige håller på att dö ut när jag tänker på alla privata små satsningar som sker runtom i Sverige. Det finns en livlig indiescen med wrnu i spetsen och den indiescenen håller definitivt inte på att dö. Jag kan hålla med om att rollspelsbranschen i Sverige går igenom en transformation, men det är det många andra branscher som gör, utan att för den skull dö. Som ivrig konsument och för den delen producent av rollspelsmaterial så vet jag att jag faktiskt har en publik. Jag vet att det finns ett värde i spelformen som jag inte kan hitta inom någon annan spelform. Nej, inte ens lajv. Så varför säger Sverok till mig med den här artikeln att det jag gör, det jag brinner för är meningslöst, för hobbyn håller ändå på att dö?

Det här är under all kritik Sverok. Verkligen. Under. All. Kritik.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,