Solvebring kommenterade följande i frågelådan:

Rollspelshobbyn är ju som sagt väldigt grabbig. Inte minst ditt inlägg Statistiken visar det. Rollspel är oftast produkter av grabbar för grabbar.

Så jag blev nyfiken på om det finns några rollspel specifikt skrivna för kvinnor?
Om så är fallet – vilka är de, hur är de skrivna, är de bra? Etc.

Jag har för mig att jag sett någon titel, men jag kan inte dra mig till minnes vem, hur, vad eller var.

Umm… Jag har aldrig sett ett rollspel skrivet för tjejer eller kvinnor. Sorry. Jag vet att det finns en hög rollspel skrivna av kvinnor* men inte så många med det uttalade syftet att vara för kvinnor. Jag skulle i det här sammanhanget vilja påpeka att det egentligen inte krävs så mycket för att ett rollspel skall passa för tjejer också. Det behöver bara inte vara nedlåtet skrivet, glömma bort tjejerna eller använda sig av kvinnor som enbart pynt. Kommer de förbi den delen, så är rollspelen oftast helt okej, beroende på vilken smak man har när det gäller spelvärld och spelkomplexitet (som i spelmekanisk komplexitet).

Men jag vill också påpeka att jag inte vet allt. Jag har inte fullständig koll på hela spelmarknaden, så det kan mycket väl finnas rollspel som är skrivna för kvinnor out there. Kom bara inte dragandes med Hellcats & Hockeysticks eller Panty Explosion, de rollspelen är gawkerrollspel. Det är inga bra exempel. Däremot är Kagematsu ett exempel som faktiskt funkar. Det är ett rollspel som är skrivet med åtminstone en kvinna i åtanke nämligen i rollen som Kagematsu själv, den vandrande ronin. Det är ett riktigt trevligt litet rollspel och jag rekommenderar det varmt. Likaså rollspelet Blue Rose från Green Ronin som är helt fantastiskt bra. Och kvinnovänligt.

__________________________________
* Svenska Western av Tove och Anders Gillbring – Tove är minst lika drivande som Anders i regelknåpandet. Hon och Anders ligger också bakom Guld & Bly, ett skirmishfigurspel som är himla poppis på konvent runtom i landet.
R. Sean Borgstrom har givit ut Nobilis, världens vackraste rollspel. Det är en coffeetablebok som heter duga. R står för Jennie Moran btw, i alla fall enligt Wikipedia.
Emily Care Boss har skrivit rollspelet Breaking the Ice
Danielle Lewon ger ut rollspelet Kagematsu som hon skrivit tillsammans med S. R. Knipe
Svenska Tina Engström håller på att rycka upp hela rollspelsmarknaden med sin nya utgåva av En Garde! III (som jag verkligen verkligen rekommenderar. Köp den för fasen. Mycket mer spelvärt än Götterdämmerung, och i samma tidsperiod, men med bättre bakgrund och stämning.)
Unhallowed Metropolis är skrivet av Jason Soles och Nicole Vega och det är även en stor mängd kvinnor som har hjälpt till med illustrationer, speltest, redaktörskap och så vidare. Det är bland de bästa rollspelen jag har.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,