Igår var jag på nördcafé (länk till bambusersändning) och lyssnade på Sonja Swarzenberger, Anna-Karin Linder och Teresa Axner. (Där träffade jag för övrigt en rad andra vackra och begåvade nördar, men det ligger lite utanför den här bloggposten.) Under aftonen så tog panelen upp två saker som jag reagerade på.

Det första var när Teresa Axner berättade om sin första kontakt med Storytellersystemet och specifikt då Vampire. Det var, sade hon, det första rollspelet som talade till henne också. Som hade vartannat exempel tjej och vartannat kille. Eftersom jag hade genusglasögonen på mig i den stunden så var det helt plötsligt uppenbart för mig vad en tänkbar anledning till allt dissande av Vampire som spelsystem kommer ifrån. Det är ett “tjejspel”. Tjenspel har lägre status. Alltså är inte Storytellersystemet coolt. Eftersom det är ett tjejspel. Det har egentligen ingen betydelse att det spelet ensamt revolutionerade en hel spelform – för let’s face it folket, det fanns inte ett konvent i hela Sverige som INTE hade minst ett vampire-äventyr på menyn strax efter att det hade kommit ut, och friformsrörelsen tog ett blad ifrån White Wolfs bok.

Storytellersystemet blev snart reducerat till ett mindre viktigt spel, och jag tror att det har med att göra att det var och är så många tjejer som spelar det (relativt sett, så klart). Det är ett lågstatussystem inom hardcore-rollspelskretsar, dess inflytande över hobbyn blir konstant bortförklarat med att “men egentligen är det ju precis lika simulationistiskt som vilket rollspel som helst”, och de innovationer som Storytellersystemet faktiskt står för – tydlighet, enkelhet, översiktlighet – blir borförklarade med att det är dåligt. Jag har undrat lite över varför det är på det här viset nu när jag håller på att skriva min rollspelshandbok. Att det betraktas som ett tjejspel kan vara en av anledningarna till att det inte längre tas emot särskilt väl av vissa grupperingar inom rollspelskulturen.

Det här är så klart enbart en teori, och jag misstänker att det snart kommer att dyka upp kommentarer om hur fel jag har, det brukar det göra när det gäller Storytellersystemet. För min del var det dock något som klickade och sambanden blev uppenbara.

Den andra grejen jag reagerade på kommer i en senare bloggpost 😉

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,