Jag har märkt en viss mängd snack när det kommer till Cyberpunktrailern som har dykt upp lite här och var på nätet. Det pratas om att den är sexistisk, att den inte är sexistisk, att de som tycker att den är sexistisk bara överreagerar, så jag tänkte ge min egen syn på saken. För jag kan ju inte hålla käft.

Här är trailern, så att det finns något att referera till.

Katie Williams, min källa till visdom och annat roligt på twitter, postade den här posten på sin tumblr där hon tar upp en annan artikel ifrån games on net som ställer en rad kvinnliga utvecklare “mot” varandra. För att se om det är en sexistisk trailer. Som att den typen av popularitetstävling blir definitiv. Det blir den inte, för precis som Williams påpekar i sin tumblr-post så är det lätt att hänga med i det sexistiska skitsnacket, särskilt om man vill passa in som kvinna. Så är det bara. Jag har gjort samma sak vid många tillfällen när jag var yngre, mer osäker och hade mycket mindre “makt”, upplevd eller faktisk.

För min del tycker jag att det är trist att det är sexigt att skjuta kvinnor i ansiktet, för hur annars skall jag tolka den inledande passagen i trailern? Och att det mest uttydbara konstverket på väggen är en halvnaken brud gör så klart sitt till. För er som inte är medvetna om det så är kvinnor som dött och/ eller misshandlats supersexiga i modevärlden (triggervarning, MYCKET grafiska bilder). Jag tycker Cyberpunktrailern touchar på lite av de temana. Jag önskar att det hade varit mer Ghost in the Shell-tendenser och mindre “här sitter jag och är vacker och blir skjuten i ansiktet”-tendenser. Med det menar jag att vi som åskådare anländer när kvinnan redan har agerat. Kvinnan som dessutom är ett objekt eftersom hon är en cyborg android. Hade det inte varit “roligare” att se massakern och varför hon var tvungen att sluta massakrera? Jag tycker inte att Cyberpunktrailern är särskilt sexistisk, men jag tycker det är en trött upprepning av samma korkade klichéer som jag sett på andra håll.

Missförstå mig rätt. Det är en jättefin trailer. Supersnyggt gjord. Men jag hade hellre sett en aktiv kvinna som faktiskt genomför den där jävla massakern än en hög snubbar som är rädda för en kvinna. Rädslan för den kvinnliga “djuriskheten” och sexualiteten börjar också bli lite trött och sliten. Det finns så många teman i trailern nu när jag tänker efter (det här är en av de få bloggposter jag skriver direkt i WordPressverktyget) att jag skulle kunna analysera den i flera år. I vilket fall som helst. Nej, det finns värre sexistiska trailers därute. Det betyder inte att Cyberpunktrailern är bra ur ett innehållsperspektiv. Fine, den visar inte tits and ass, men den visar en passiv kvinna som blir skjuten av en massa aktiva män. Hon är klädd i sexiga kläder, de är klädda i världens kevlar-outfit. Det känns snett och ganska typiskt.

Skall jag vara helt ärlig så är det bara en så trist setup. Har vi inte sett det här förut?

EDIT: Videoklippet nedan skall ses tillsammans med det svar jag har skrivit i kommentarstråden.