Jag har sett att det har diskuterats en del på loading.se med mig. Jag har raderat min användare och har inga intentioner att återvända.

Den största anledningen till att jag inte återvänder är att jag skapade användaren för att svara på en frågeställning Wiborgh hade (istället för att gå i svaromål på min blogg), och för att rätta till ett par missuppfattningar som flöt omkring i kommentarsfältet, det vill säga att jag skulle vara genusvetare eller emot sex.

Jag är oerhört trött på att bli tillskriven åsikter jag inte har, och det händer oftare än inte i diskussioner där genus kommer upp. Jag är också trött på personangrepp, vilket också händer ofta när jag skriver något som kan tolkas som ett brott mot status quo eller en uppmaning till förändring. Precis som jag misstänker att Tove är trött på att bli dissekerad och diskuterad är även jag trött på att bli diskuterad och dissekerad av personer som inbillar sig att de har tolkningsföreträde av mina åsikter. Nu var inte bloggposten om booth babes en representation av enbart mina åsikter, det var även en representation av en rad undersökningar som visar att objektifiering kan leda till skadliga beteenden och tankegångar, alltså inget som jag tagit ur luften, utan verifierbara resultat som forskats fram.

Jag har aldrig, och kommer aldrig, att skuldbelägga de kvinnor som väljer att bli booth babes. Var och en är fri att göra precis vad de vill med sina egna kroppar, utan att riskera bestraffning för det. Det inkluderar att klä sig sexigt. Men det inkluderar också håriga ben, övervikt, undervikt med mera, med mera.

Jag skulle kunna citera de frågeställningar på loading.se som är riktade till mig, men jag är inte särskilt intresserad av att bli kallad motbjudande, snobb, löjlig, moralpredikande pastor, maktmissbrukare, någon som kommer med förnedrande kommentarer, en person som ägnar sig åt härskartekniker, nymoralist etc, vilket är vad delar av kommentatörerna på loading.se gör. Varför skall jag bjuda in till diskussion, eller ens fortsätta en diskussion med personer som inte respekterar mig? Eller är tanken att jag skall hålla tyst och acceptera de bedömningar som görs av min person utan protester? Av människor som inte ens vet vem jag är, eller för den delen vilka åsikter jag har?

Återigen – jag citerar ifrån en tidigare bloggpost som jag skrivit i ämnet:

Det är min fasta övertygelse att kvinnor är fria att göra vad de vill med sina liv, inklusive att på egen hand reducera sig till ett säljredskap, en kropp. Det kan finnas syften och resonemang bakom som jag inte känner till. Därför tänker jag inte problematisera runt kvinnorna som lånar ut sina kroppar till att bli säljobjekt. De skulle inte stå där i bikini om företaget vars namn de har tryckt på arschlet inte betalade dem för det.

Jag tycker heller inte att det är en konstruktiv lösning att klaga på kvinnorna, eftersom det förflyttar ansvaret från företaget till personen, och victim blaming/ shaming, är rent generellt sett korkat. Även om jag är övertygad om att kvinnorna i det här fallet inte är offer. De har bara mycket mindre ansvar för hur tradeshow-golven ser ut än eventföretagen som hyr in dem.

Det borde svara på en del frågeställningar ifrån loading-crowdet. Nu tänker jag släppa det här ämnet, hur smärtsamt det än är att bli angripen för åsikter jag inte ens besitter och avsluta med en uppmaning, inte bara till loading. Behandla era meddebattörer med respekt. Titta på texten och analysera den. Analysera inte vad ni tror texten innebär. Gå inte till personangrepp för att förminska de som inte håller med er. Det – om något – är en härskarteknik.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,