Och om det ännu inte framgått varför så tänkte jag göra en snabb genomgång. Nedan hittar du en punktlista:

  • Det är respektlöst mot personer som blivit utsatta för sexuellt våld, oavsett om de personerna är män eller kvinnor.
  • Det får personen bakom namnet att framstå som omogen och empatilös – även om så inte är fallet
  • Det förstärker en redan existerande våldtäktskultur både inom spel och generellt. Vi behöver inte förstärka den kulturen. Den är stark nog som det är
  • Ett nick som Rape får e-sporten rent generellt att framstå som omogen och empatilös samt mycket oprofessionell – även om så inte är fallet

Det finns en anledning till varför de flesta stora spelföretag inte tillåter nicks som är rasistiska, sexistiska eller homofoba. Det beror på att den typen av ordval är stötande. Döper du dig till ett namn som bögdödaren, våldtäktsmannen eller negerlyncharen så visar du inte bara prov på dumhet utan även på ett stort mått historielöshet. Någon klagade på twitternicket Rambo i det här sammanhanget och påstod att det skulle vara lika illa som Rape. En annan påstod att Killer var att jämställa med Rape.

Rambo är en fiktiv person. Att döpa sig till Rambo som nick är att jämställa med att döpa sig till Bond. Det är inte stötande. Rambo finns inte på riktigt. I alla fall inte John Rambo som här åsyftas. Rambo är okej, det är ingen som har råkat ut för det. Killer, tja. Det är kanske mindre lyckat i sammanhanget, men till skillnad från ett namn som Rape är det inte behängt med samma tyngd och innehåll, tro det eller ej. Killer är ett relativt oladdat ord. Det är inte bra, men det riktar sig heller inte mot en minoritet inom spelvärlden.

Rasism, sexism och homofobi är företeelser som har haft verkliga konsekvenser för människor. Homosexuella män och kvinnor har dött på grund av sin sexuella läggning. Rasism har också skördat många offer. I södern lynchades färgade så sent som på 60-talet och vi lever i mångt och mycket fortfarande i en värld som gör skillnad på människor baserat på utseende. Och våldtäkt är ett fenomen som förekommer överallt. Kvinnor (och även män om än i mindre utsträckning) lever med en konstant medvetenhet om att de när som helst kan bli våldtagna.

Om det fortfarande inte framgår varför Rape är ett olämpligt val av nick… Tja, då kanske det stämmer det där med empatilösheten, och om det – som vissa påstår – bara är ett ord i mängden, då är det väl inte så svårt att ändra på det? Om inte på grund av respekt, så kanske för att skapa större legitimitet för e-sporten överlag?